Beleef langer plezier aan je boeket!

Kies het juiste boeket.

Tuurlijk is het leuk om meteen van een bloeiend boeket te genieten. De keerzijde is echter dat deze bloemen ook vlugger uitgebloeid zijn. Moet je dan bloemen kiezen die nog in de knop zitten?

Ook niet ! De kans bestaat dan immers dat ze nooit volledig openkomen.Ga voor bloemen waarvan de knoppen al iets open zijn,zo ben je zeker dat ze inderdaad zullen bloeien en geniet je langer van je bloemenpracht.

In de koelkast

Een boeket bloemen gekregen maar kan je deze niet meteen in een vaas zetten? Hou ze dan zo koel mogelijk en leg ze in de koelkast.

Snij de stengels opnieuw schuin af

Afgesneden stengels zijn in feite een soort wondjes die, eens ze langer dan een paar minuten uit het water zijn, terug wat dichtgroeien en aldus ook minder water opnemen. Snij de bloemen voordat je ze in de vaas zet daarom opnieuw een stukje af. Goed om te weten: korte stengels nemen veel water op, langere stengels minder omdat de weg van het water naar de bloem langer is.

Gebruik een propere vaas

Een schone vaas is het halve werk. Gewoon even omspoelen nadat een vorig boeket erin huisde is niet voldoende, er kunnen immers nog bacteriën van de oude bloemen in schuilen die je vers boeket kunnen aantasten. Maak de vaas proper met een sopje van (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de vaas met koud water.

Vertrouw op snijbloemenvoedsel

Een zakje met snijbloemenvoedsel krijg je er niet zomaar bij! Deze houden de bloemen langer mooi.

Vertrouw niet op de fabeltjes als een koperen muntje in de vaas leggen of een asperine aan het water toevoegen, sommige bloemen zullen hierdoor net vlugger verwelken. Een klein beetje suikerhoudende frisdrank aan het water toevoegen, bij voorkeur kleurloos,zal dankzij de suikers en de zuren wel helpen. Al is het moeilijk om de juiste hoeveelheid te bepalen. Verder is er het trucje met bleekwater, voeg ongeveer een kwart koffielepel per liter water aan je vaas toe of drie druppels bleekwater en één koffielepel suiker per liter water. suiker is voeding voor de bloemen en het bleekwater gaat de groei van bacteriën tegen. Maar opnieuw: de juiste dosering vinden voor het type bloemen dat je net gekocht hebt is niet zo evident.Dus blijft het snijbloemenvoedsel dat je krijgt bij een boeket nog steeds de beste oplossing.

Verwijder een deel van de bladeren

Bladeren die in het water van de vaas hangen zullen rotten en ervoor zorgen dat de bloemen vlugger verwelken. Haal daarom de onderste bladeren van de steel af zodat er geen in het water belanden. Vergeet ook niet elke dag het water te verversen, vuil water bevat meer bacteriën en daar houden bloemen niet van.

Kies de juiste plek

Sommige plaatsen zijn echt niet geschikt om je boeket bloemen een lang leven te geven. Plaatsen waar het tocht bijvoorbeeld of bij de verwarming, hierdoor gaat het water vlugger verdampen en gaan je bloemen hangen. Hou je bloemen uit de buurt van fruitsoorten als appels, kiwi en bananen..deze produceren ethyleen waardoor de bloemen vlugger gaan verwelken.

Deel deze pagina